SNEEK - Poppodium Bolwerk kan terugkijken op een succesvol 2023. Na een periode van corona was het voor iedereen binnen de cultuursector de vraag of het publiek de weg naar de podia weer wist te vinden. Na weer een jaar op volle sterkte gedraaid te hebben, én 16 uitverkochte shows, kunnen we die vraag volmondig met een ‘ja’ beantwoorden. Poppodium Bolwerk trok met 17.423 zelfs meer bezoekers dan ooit. Dat is een groei van bijna 40% ten opzichte van 2022. Ook buurman Theater Sneek (evenals Poppodium Bolwerk onderdeel van Cultuur Kwartier Sneek) zag, met ruim 41.000 bezoekers in 2023, het publiek weer in volle getale terugkeren.


Prachtig Bolwerk jaar
"We zijn enorm trots op dit resultaat", zegt John Schut, manager van Poppodium Bolwerk. "Het laat zien dat we een belangrijke plek innemen in het culturele leven van Sneek en omstreken. We zijn blij dat we zoveel mensen een onvergetelijke avond kunnen bieden”. De programmering van het Bolwerk bood een variatie van grote namen, opkomend talent en internationale acts in het afgelopen jaar. Memorabele optredens van De Staat, De Hûnekop, Blaudzun, Drukwerk, Therapy?, Van Dik Hout, Boef, Wild Romance, Broken Brass, Joris Linssen, Focus en vele anderen zag men op het Sneker podium. Ook evenementen als Keihurd Festival, Refresh, De Bas & Gitaardag én de dansconcepten als GoodTimes en 80’s Verantwoord vormden enkele hoogtepunten van 2023.

De veerkrachtigheid van cultuur
Het succesvolle jaar van het podium stemt Wiebren Buma, Directeur van Cultuur Kwartier Sneek, logischerwijs ook tot tevredenheid. "Het resultaat van Poppodium Bolwerk is bemoedigend na een coronaperiode die veel impact had op het culturele leven én onze organisatie. Laten we deze koers vasthouden en stap voor stap blijven bouwen aan dit karaktervolle podium”. Het klinkende bezoekersrecord van het Bolwerk staat niet op zichzelf. Ook Theater Sneek sloot 2023 af met prachtige bezoekcijfers. Het laat volgens Buma zien dat de behoefte aan kunst & cultuur, na een moeilijke periode, groter is dan ooit. “Dat mensen er weer op uittrekken voor een avond muziek in het Bolwerk of een fijne voorstelling bij Theater Sneek is prachtig om te zien. Het toont aan dat cultuur, in al zijn eenvoud, veerkrachtig is”.

50-jarig jubileum van het podium
Poppodium Bolwerk bruist dus als nooit tevoren. Wat in 1975 begon als een locatie (voormalige Bolwerkschool) voor bescheiden concerten is anno nu een volwaardig poppodium. Met artiesten als Elske DeWall, Erwin Java, Leo Blokhuis, Filter, Brother in Arms, Abel, King King, Gruppo Sportivo belooft 2024 ook weer veel goeds. En als we even over dit jaar heen kijken dan staat er ook nog eens een jubileumjaar voor de deur in 2025 ter ere van het 50-jarig bestaan van het podium. Dat mag zeker niet ongemerkt voorbijgaan. Poppodium Bolwerk kijkt dan ook vol enthousiasme en vertrouwen naar de toekomst.