SNEEK - De dorpen en steden die meedoen aan het UIT Festival Súdwest-Fryslân hebben hun programma rond. De aftrap van het nieuwe culturele seizoen in de gemeente vindt plaats van vrijdag 9 tot en met zondag 11 september. Er treden veel kunstenaars op en overal staan kraampjes van musea, ateliers, galeries en andere cultuuraanbieders. Het thema van dit jaar is ‘Fierder’. Wethouder Petra van den Akker verricht de opening in IJlst.


In Bolsward, Goënga, Hindeloopen, IJlst, Koudum, Makkum, Sneek, Wommels, Workum, Woudsend en de dorpencombinaties Oudega/Idzega/Sandfirden, Blauwhuis/Westhem/Greonterp en Witmarsum/Pingjum valt er volop te beleven. Lokale comités hebben een eigen programma samengesteld. Veel programma’s worden gecombineerd met Open Monumentendag dat in hetzelfde weekend plaatsvindt. Zij presenteerden dat een week voor het festival aan elkaar in de foyer van Theater Sneek. De dagen waarop het festival plaatsvindt, verschilt per locatie. Op de zaterdag zijn de meeste activiteiten. Dan is ook de officiële opening door wethouder Van den Akker, om 13.00 uur bij Museum Houtstad IJlst.

Op zaterdag zijn er ook veel activiteiten speciaal voor kinderen - de Kinderroute - met onder meer creatieve workshops, speurtochten, een emmer-drumworkshop en zeilen met klompjes.

Het volledige programma staat op uitfestivalswf.nl.

Blauwhuis/Westhem/Greonterp | Zaterdag: opening gemeentelijke Monumentendag (om 10.00 uur bij de Sint Vituskerk in Blauwhuis met wethouder Van den Akker, tentoonstelling ‘150 jaar Kerkwijding’, vaartocht met E-boten over de Marfeart bij Greonterp en de Blauhúster Puollen met volksverhalen en muziek, documentaire en rondleiding Sint Vituskerk, openluchtviering in Blauwhuister Pastorietuin, terras op Kerkplein.

Bolsward | Zaterdag: activiteiten in het Julianapark, waaronder muziekoptredens, straattheateracts, filmtent, workshops, kramen van lokale verenigingen, kinderschmink, silent disco en een gezondheidsplein met vitale leefstijlaanbieders.

Goënga | Zondag: optredens op het kaatsveld, met onder anderen popkoor Bar en Boos, sfeerband Schwung, Teun en Symon en troubadour Ernst Langhout, emmer-drumworkshop, bezichtiging kunstwerken van Jentsje Fekkes in de kerk.

Hindeloopen | Zaterdag: stadswandelingen met gids in Hindelooper klederdracht langs bijzondere locaties, waaronder Hus fan Ham en het Oud Hindelooper Kunst Roosje anno 1894, met onderweg optredens van Viswijvenkoor Grietje Sprot en zang- en dansgroep Aald Hielpen.

IJlst | Zaterdag: officiële opening door wethouder Van den Akker, kinderprogramma bij Museum Houtstad IJlst (onder meer gereedschap timmeren en verbindingen maken), bezichtiging stoommachine, brandweerblusboot en baggermolen bij Museum Houtstad IJlst, rondvaarten, muziekbeurs met instrumenten, platen en cd's bij It Podium, muziekoptredens bij It Podium van onder anderen de rockschool van Jeroen Booy en Beats & Booze.

Koudum | Zaterdag: kinderspelen van Crazy Entertainment naast het Centrium, kinderroute langs onder meer galeries en het nieuwe monument aan de haven, muziekoptredens op het Centrium van Bruno Rummler, Yariba Dakan, BlueSunday, Power Trio en Jack Bottleneck, optocht in het kader van de Koudumer Feestweek.

Makkum | Zaterdag: zeemansliederen en wereldmuziek van de 4Tuoze Matroze op de Markt.

Oudega/Idzega/Sandfirden | Zaterdag: FrIISfestival op ijsbaan De Wearen in Oudega, waarbij op oude hits van 'toen er nog ijs lag' (van Elvis Presley en ABBA tot Nirvana) nieuwe, Friese teksten zijn geschreven, die 's avonds worden uitgevoerd door solisten, een popband, popkoor en kinderkoor en fanfare Eendracht Maakt Macht.

Sneek | Zaterdag: kramen van cultuuraanbieders, muziek-, dans- en musicaloptredens en horeca langs de Westersingel en Kerkgracht, popmuziek op een ponton in de Kerkgracht, klassieke muziek en koren in de Noorderkerk. Zondag: grachtenconcert.

In Sneek wordt het UIT Festival SWF gecombineerd met Festival Overmorgen. Theater Sneek heeft net als Schouwburg De Lawei, het Posthuis Theater, Theater De Koornbeurs en Stadsschouwburg De Harmonie een theatermaker uitgenodigd om een voorstelling te maken over helden. De in totaal vijf Overmorgen-voorstellingen trekken van Heerenveen naar Sneek en vervolgens via Franeker en Drachten naar Leeuwarden. Op zaterdag en zondag is het festival bij Theater Sneek met op beide dagen ook gratis activiteiten in de theaterfoyer.

Witmarsum/Pingjum | Vrijdag: boekpresentatie ‘Van oergraan tot Mennobrood’. Zaterdag: open huis en expositie kerken in Witmarsum en Pingjum, streekmarkt bij de doopsgezinde kerk in Witmarsum, schilderen over thema 'hoe ga ik om met de aarde', workshop portretschilderen met modder van de Junior Art Academy, soep- en broodjesactie voor vluchtelingen uit Oekraïne, Gouden Land-concert met de Oekraïense accordeonist Oleg Lysenko, muziekvereniging Nij Libben en een zanggroep.

Wommels | Zaterdag: optredens bij de Lytse Terp van De Freulesjongers, De Kids Swing, harmonieorkest Euphonia, het koor Sjong en jeugdorkest On the Move, bezichtiging Jacobikerk, kinderactiviteiten, expositie en vaartocht bij It Tsiispakhûs, taalkuier bij de bibliotheek, Lego-challenge voor kinderen rond het thema 'samen'.

Workum | Vrijdag: film ‘Oer it Wetter’ bekijken vanaf een boot of de wal in de Stedspollehaven. Zaterdag en zondag: step-, fiets-, vaar-, wandelroutes langs culturele activiteiten rond het thema 'omkear', dwaalroute over de Merk langs culturele activiteiten, galeries en gebouwen, muziekoptredens van onder anderen Scaramouche en Mr. Boombastic achter de Harmonie, orgelconcert Sint Gertrudiskerk, kinderplein achter de Harmonie met schilderen, timmeren, schminken, verhalen en visspel. Zondag: Ice-Act (goochelen met ijsjes).

Woudsend | Zaterdag: optredens van onder anderen 'biertroubadour' Jan Nota, troubadour Henk Kuyper, de Scalaviolino's, Om e Nocht, De Trochsetters en shantykoor Pôllesjongers’, boerenmarkt, varen met verhalen met de Clasina en Ús Edse, Elfstegentocht, kinderspel over zeereizen over de aarde, straattheater, open dag 100 jaar historie Timmerfabriek De Jong. Zaterdag en zondag: monumentenroute met kunst en creativiteit, open huis van molens, kerken en oudheidkamer De Parel. Zondag: matinée met koor De Reinbôge, voorstelling Terugspeeltheater Draad.


De overkoepelende organisatie is in handen van het Cultuurplein Súdwest-Fryslân. Hoofdsponsor is het Ondernemersfonds Súdwest-Fryslân.