FRIESLAND - Van half april tot eind mei vonden in Friesland voor het tweede jaar op rij de Open Watersport Weken plaats. Na een succesvolle editie in 2023 beloofde het deze keer nog spectaculairder te worden met maar liefst 66 evenementen en activiteiten, georganiseerd door meer dan 40 enthousiaste ondernemers en organisaties. Tijdens deze weken maakten meer dan 22.500 geïnteresseerden kennis met allerlei facetten van watersport. De Open Watersport Weken zijn een initiatief van Provincie Fryslân en Merk Fryslân in samenwerking met de Nautische Overheden en talrijke andere organisaties en gemeenten.

Hoogtepunten van de Watersportweken

Open Dag Nautische Overheden Eén van deze unieke evenementen was de Open Dag Nautische Overheden. Hier kregen de bezoekers een bijzonder inkijkje in de wereld van de nautische diensten, waar provincie Fryslân samen met de Marrekrite, Waterpolitie en Rijkswaterstaat de deuren in de haven van het steunpunt Uitwellingerga openden. Bezoekers konden deelnemen aan diverse activiteiten op en rond het water. Zo waren er verschillende boten te bekijken, en werden er demonstraties gegeven van bijvoorbeeld de Friese brugbediening.

Toegankelijke watersport

Tijdens de Open Watersport Weken konden watersporters van elk niveau op een laagdrempelige manier kennismaken met alle mogelijke watersporten. Bovendien was er dit jaar ook bewust aandacht voor toegankelijkheid. Zo was er voor mensen met een fysieke of mentale handicap ook van alles te doen, ongeacht het mobiliteitsniveau. Zo organiseerde SailWise onder andere een bijzondere dag voor mensen met een visuele beperking om kennis te maken met het varen op gevoel.

“Het is geweldig om te zien dat de Open Watersport Weken in een jaar tijd bijna in omvang is verdubbeld en we zo veel inwoners en bezoekers op een laagdrempelige manier enthousiast hebben kunnen maken voor verschillende vormen van waterrecreatie”, aldus Bouke Kors, Manager bij Visit Friesland.