SNEEK - Het evenement 'Mar-athon rond Sneek en meer' wordt overgenomen door Sportorganisatie Le Champion. Het hardloop- en wandelevenement op zaterdag 25 juni 2022 is dankzij het unieke concept in een nieuwe regio een mooie toevoeging aan de bestaande evenementenkalender. Mar-athon Sneek vindt ieder jaar plaats op de zaterdag rondom de langste dag van het jaar. Traditiegetrouw gaat vandaag, op de kortste dag van het jaar, de inschrijving van start. Voor zowel hardlopers als wandelaars staan er drie afstanden op het programma: de hele marathon, de halve marathon en een kwart marathon. In hartje centrum Sneek wordt het evenement in de avond afgesloten met het Midzo-mar festival, een groot muziekfeest voor alle finishers en supporters.

Het concept van een sportevenement rondom het Sneekermeer werd bedacht door de Nederlandse zanger en producent Syb van der Ploeg en zijn partner John Sloot. Vanuit de Stichting Sport Als Stimulans stopten zij samen met een kleine groep vrijwilligers de afgelopen vijf jaar hun ziel en zaligheid in de organisatie van dit prachtige evenement. Om Mar-athon Sneek verder te laten groeien, droegen zij afgelopen vrijdag bij de Sneker Waterpoort het stokje officieel over aan Le Champion. Van der Ploeg licht toe: "Dankzij de samenwerking met Le Champion kunnen we het evenement nog beter en groter maken en voor de komende jaren een solide basis geven". De samenwerkingsovereenkomst werd onder toeziend oog van Bauke Dam, Wethouder Sport en Economische zaken bij Gemeente Sûdwest-Fryslân, getekend.

Met ruim 50 jaar kennis en ervaring maakt Le Champion vanaf de editie 2022 een doorstart met het evenement. Een unieke kans, die naadloos past in de ambities van de stichting om verder uit te breiden buiten de eigen provinciegrenzen. Syb van der Ploeg en John Sloot blijven de komende vijf jaar wel betrokken bij de organisatie, met name bij het entertainment langs de route en het Midzo-mar festival na de finish.

Zet de zomer in beweging
Rondom de langste dag van het jaar, op zaterdag 25 juni, gaan de wandelaars als eerste van start. De startlocatie is afhankelijk van de gekozen afstand. Deelnemers aan kortere afstanden worden met pendelbussen naar de startlocaties gebracht, zodat uiteindelijk iedereen gezamenlijk naar de finish op het Martiniplein in Sneek wandelt. De drie routes (hele marathon, halve marathon en kwart marathon) voeren langs pittoreske Friese dorpjes en door het zomerse groene landschap rondom het Sneekermeer.

Later in de avond gaan ook de marathonlopers vanaf de Waterpoort in Sneek van start. Langs de Sneker grachten lopen de deelnemers richting de Friese dijkjes en weilanden om uiteindelijk een ronde rondom het Snitser Mar te volbrengen. Ervaar tijdens deze midzomer-marathon de ruimte van het Friese landschap en loop de ondergaande zon tegemoet. Deelnemers aan de halve en kwart marathon worden net als bij het wandelen met pendelbussen naar hun eigen startlocatie gebracht, zodat alle sporters als één lang lint richting de finish lopen. Op het Martiniplein staat het Midzo-mar festival garant voor een swingende cooling-down!

Over Le Champion
Le Champion organiseert toonaangevende en onderscheidende sportevenementen op het gebied van fietsen, hardlopen en wandelen. De missie van de stichting is om zoveel mogelijk mensen – jong en oud – te inspireren en te faciliteren om te sporten en te bewegen. Bekende evenementen op de kalender zijn onder andere de Dam tot Damloop, de TCS Amsterdam Marathon, de NN Egmond Halve Marathon, de Zandvoort Circuit Run, de strandrace Egmond-Pier-Egmond en de Wandel4Daagse Alkmaar. Dankzij de inzet van 3.500 vrijwilligers en met bijna 20.000 leden is Le Champion een van de grotere sportorganisaties van Nederland. Kijk voor meer informatie op www.lechampion.nl.

Inschrijven
Inschrijven voor de 6e editie van Mar-athon rond Sneek en meer is vanaf vandaag mogelijk via www.marathonsneek.nl.