SNEEK - Sinds donderdag 28 januari is de toneeltoren van Theater Sneek verlicht in alle kleuren van de regenboog. De organisatie wil hiermee een hoopgevende boodschap uitstralen in donkere dagen en tegelijk onderstrepen dat het theater er is voor iedereen.

Normaal schijnt het lichtbaken van 23 meter vier tot vijf keer per week tijdens voorstellingen. De kleur van het licht komt overeen met het genre van de avond. Zo staat rood voor toneel en groen voor cabaret. Helaas wordt er sinds maart 2020 door de coronacrisis bijna niet meer gespeeld. Daarmee zijn de lichten avond na avond gedoofd.

De verlichte toren is voor velen onderdeel van het Sneker stadsgezicht bij nacht. Vanuit verschillende hoeken hebben inwoners aangegeven dat de toren er, in de sowieso al korte winterdagen, somber uitziet. Er kwamen diverse verzoeken binnen om de lichten toch aan te doen, als een teken van hoop in coronatijd.

Theater Sneek geeft graag gehoor aan de oproep en toont nu elke avond alle kleuren. De organisatie wil daarmee ook laten zien dat het theater inclusief is. De toren wordt dagelijks na zonsondergang tot 23:59.59 uur verlicht. Zodra er weer theatervoorstellingen mogelijk zijn, gaan de lichten als vanouds dienen als genreaanduiding.

Directeur Wiebren Buma: “We kregen na de eerste avond direct positieve reacties binnen. Mensen zien de verlichte toren als een baken van hoop. Theater Sneek komt ook echt wel weer terug! Daarnaast past de 'regenboogtoren' bij de saamhorigheid, waar we nu met z'n allen naar op zoek zijn. Cultuur en Theater Sneek als woonkamer is immers van en voor iedereen, en zou altijd beschikbaar moeten zijn.”