SNEEK - Overal ter wereld en in meer dan 40 Nederlandse theaters wordt op zaterdag 13 maart de toneelhit Wit Konijn Rood Konijn gespeeld. Dan is het exact een jaar geleden dat de theaters massaal hun deuren moesten sluiten. In Theater Sneek neemt Theun Plantinga de uitdaging op zich, om onvoorbereid, via een livestream, deze theaterhit op te voeren.

Om te bewijzen dat creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan, slaan wereldwijd theaters de handen ineen om het stuk Wit Konijn Rood Konijn op te voeren. In elke zaal stapt om precies 20.00 uur een acteur het podium op. In Sneek is dit Fries acteur Theun Plantinga. De tekst van het stuk zit in een verzegelde envelop. Plantinga opent ter plekke, op het podium, deze envelop. Met de stapel beschreven vellen in de hand begint hij, geheel onvoorbereid, aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater. Samen met het publiek ontdekt hij tijdens het lezen en spelen de inhoud van de internationale theaterhit ‘Wit Konijn Rood Konijn’ van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour.

Dit bijzondere stuk is op de website via livestream te bekijken: https://theatersneek.nl/voorstelling/wit-konijn-rood-konijn/

Livestreams
Vanwege de coronamaatregelen is het in de Nederlandse theaters niet toegestaan om publiek te mogen ontvangen, maar via livestreams zetten de theaters hun deuren open. Van Drachten tot Venlo, van Alkmaar tot Eindhoven nodigen de Nederlandse schouwburgen hun bezoekers uit om op zaterdag 13 maart vanuit hun huiskamer deel uit te maken van een grootse, internationale theaterbeleving.

Theun Plantinga
In Friesland is Theun geen onbekende vanwege zijn rollen in producties bij Tryater en in locatievoorstellingen als ‘Bonifatius’, ‘Ik Martinus’, ‘Baltic Blues’, rockopera ‘Tommy’ en recentelijk ‘SeksTips, wat je van nichten leren kan’. Op tv was hij vorig jaar te bewonderen in Het Klokhuis. Op de radio was hij in 2010/2011 Kleinkunsttalent in het radioprogramma Volgspot op Radio 2. In 2011 won hij een Musicalworld Award voor 'Achtste-groepers huilen niet' en een Gouden Gurbe voor zijn regie van 'Bloedbân'. In 2013 werd hij genomineerd voor een Musical Award voor de regie van 'Koning van Katoren'. Theun is daarnaast de vaste regisseur van het Vondelpark Openluchttheater in Amsterdam.

Initiatief
Het Aurora Nova Theater in Berlijn heeft het initiatief genomen om met de internationale theatergemeenschap op 13 maart stil te staan bij feit dat de meeste theaters over de hele wereld al een jaar vrijwel stil staan. Elk theater zal in zijn eigen tijdzone om 20.00 uur aanvang geven voor ‘Wit Konijn Rood Konijn’ in hun eigen taal. De kracht van theater zal 24 uur lang over de aardbol zinderen, van New York tot Panama City, van Minsk tot Medellin, van Uppsala tot Istanbul en dus ook in Sneek! Inmiddels hebben zich 40 Nederlandse theaters aangemeld voor dit livespektakel.