SNEEK - Nico Altenburg en Alice Booij zullen dit jaar worden benoemd tot Waterpoorters 2024. Zij worden op maandag 15 april gehuldigd in het Fries Scheepvaartmuseum, als dank voor hun vrijwillige inzet voor de stad Sneek.

Nico Altenburg is jarenlang vrijwilliger op meerdere vlakken in Sneek. Zo is hij sinds 2012 chauffeur bij Duurzaam Vervoer Sneek en vervoert jaarlijks vele toeristen en groepen met de elektrische shuttles door Sneek. Hij is 28 jaar lang vrijwillig chauffeur geweest bij Samen Onderweg, waarbij hij mensen met een beperking vanuit diverse tehuizen in Sneek vervoerde voor sportactiviteiten. Bij voetbalvereniging WZS (later SWZ) heeft hij vele functies vervuld, zoals lid van de technische staf, clubfotograaf, penningmeester, leider, trainer, bestuurslid kantinemedewerker, begeleider jeugdkampen en vrijwilliger bij een aantal feestcommissies. Nico is al geruime tijd de drijvende kracht achter de LOST-voetbaltoernooien, een geliefd evenement dat alle voetbalclubs in Sneek samenbrengt. Sinds 2003 deelt hij zijn passie voor badminton als trainer bij Wijkvereniging De Spil, waar hij met toewijding zijn kennis en enthousiasme overdraagt aan anderen. Vanaf 2016 is Nico ook een waardevol lid van de Vlootschouwcommissie, waar hij een essentiële rol speelt bij de voorbereidingen voor de Vlootschouw Sneek en de Opening Sneekweek. Bovendien heeft hij van 2021 tot 2023 met veel toewijding aan de jubileumcommissie van Wijkvereniging De Spil ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan, waarbij hij heeft bijgedragen aan het organiseren van talrijke activiteiten en festiviteiten in 2023.

Alice Booij is dé vraagbaak voor Sneek als het gaat om de geschiedenis van de stad.

Bijvoorbeeld in de coronatijd was Alice voor veel Snekers een lichtpuntje in de week. Elke zondagmorgen publiceert ze een mooi historisch verhaal over Sneek, dat door vele Snekers wordt gelezen en zeer gewaardeerd en in de coronatijd deed ze dat elke dag. Haar benoeming tot Waterpoorter is gebaseerd op o.a. haar vrijwillige bezigheden voor het Fries Scheepvaartmuseum, waarvoor ze diverse teksten schrijft over verschillende tentoonstellingen, uitgaves en oude films. Ze houdt regelmatig presentaties & lezingen over historische Sneker onderwerpen. De bevrijding van Sneek is daar een goed voorbeeld van. Als gepassioneerd gids leidt ze regelmatig groepen door het centrum van Sneek, waarbij ze haar diepgaande kennis van de stad en haar geschiedenis deelt. Bovendien heeft Alice haar liefde voor Sneek vastgelegd in verschillende publicaties en boeken, die alle gewijd zijn aan de charme en het erfgoed van deze bijzondere stad.

Sinds 19 juli 1974 werden op initiatief van de Stichting Sneek Promotion voor de eerste keer personen, die zich verdienstelijke hebben gemaakt voor Sneek, benoemd tot Waterpoorter. De Waterpoorters ontvangen bij hun benoeming een Waterpoortspeld en een oorkonde.
Meer informatie www.sneek.nl/waterpoorters