SNEEK - De twee benefietconcerten van Het Bolwerk in Sneek voor Ernst Langhout en Jan Switters, wiens boerderij en opnamestudio in Gauw in februari zijn afgebrand, heeft 10.719 euro opgeleverd. Op zaterdag 20 en zondag 21 mei trad een keur van (Friese) artiesten op, waaronder Strawelte, Weekend at Waikiki en Johan Keus. Ook Langhout zelf stond op het podium tijdens ‘Fryslân Brânt’.

Het onderkomen van Langhout brandde op 10 februari 2023 af. In zijn boerderij was Studio Landscape van Jan Switters gevestigd. Switters was ook een van de bewoners. Langhout en Switters zijn bekende namen in de Friese popmuziek en daarbuiten. Langhout maakte furore als folk-muzikant en was in de jaren tachtig frontman van de new wave-groep The Visitor, een van de eerste Westerse alternatieve bands die achter het IJzeren Gordijn optrad. Switters was vaak aanwezig bij de optredens van Langhout en van andere bands, als chauffeur, technicus en regelneef. Thuis in Gauw ontwikkelde Switters zich met Studio Landscape als een belangrijke kracht achter de schermen.

Langhout en Switters zijn goede bekenden van Het Bolwerk. Om geld in te zamelen voor beide mannen, die vrijwel al hun bezittingen zijn kwijtgeraakt, zette het Sneker poppodium een benefiet op poten met twee concerten: ‘Fryslân Brânt.

Langhout blies met de Ernst en Band plays Visitor het repertoire van The Visitor nieuw leven in. Daarnaast speelde hij samen met Johan Keus. Verder waren er op zaterdag optredens van Oppakkuh!, Strawelte en Human Alert. Zondag speelden Weekend at Waikiki, tijdgenoten van The Visitor die dankzij Langhout meerdere keren opgetreden hebben in het Oostblok, SKVR, The Sunny Road Show en Soundwell.