LEEUWARDEN - Tijdens een persoonlijke uitreiking heeft Deelkast Us Stekje de Kringlogo-prijs voor het beste circulaire burgerinitiatief 2024 van Fryslân in ontvangst mogen nemen. Deze erkenning, geïnitieerd door de Friese Milieufederatie, markeert ook dit jaar weer een belangrijke mijlpaal tijdens de Week van de Circulaire Economie.

Het initiatief ontving een mooie circulaire wisseltrofee, gemaakt van resthout, als symbool van hun toewijding aan de circulaire samenleving. Bovendien mogen ze een jaar lang trots het speciaal voor hen ontworpen Kringlogo dragen, als erkenning van hun voorbeeldrol in een circulaire samenleving.

Al een aantal jaren is duurzaamheid en het beter voor onze wereld zorgen een onderwerp dat Nynke en haar man bezighoudt. Onder hun motto 'Iedere druppel telt, vele druppels maken een stroompje' proberen ze hunzelf steeds uit te dagen steeds meer goede keuzes te maken. Zo leest Nynke veel over duurzaamheid en daarin kwam naar voren dat een grote vervuiler in de wereld het productieproces van al onze spullen is, alles wat we gebruiken, eten en kopen. Ze keek rond in haar eigen huis en zag spullen staan die ze nooit gebruikte, maar die nog in perfecte staat waren. Als snel werd het idee van een duurzaam deelkast geboren.

Onder de tientallen genomineerden voor de burgerinitiatievenprijs waren inspirerende initiatieven te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Minder Offal Mantgum, de dorpskrant met inspirerende acties om afval te verminderen. Opgesomd een mooie verzameling van initiatieven die Friesland dichter bij een circulaire samenleving brengen.

Desalniettemin viel Deelkust Us Stekje in Friesland extra op in de ogen van de jury. Het laagdrempelige initiatief bevordert voor een circulaire beweging in de wijk, waar iedereen aan kan deelnemen. "De focus ligt op het delen en bewustwording van het (her)bruiken van spullen. De passie van het echtpaar spat ervan af en verdient een podium." licht de jury toe. De wisseltrofee werd namens het initiatief in ontvangst genomen door Tess Schram, programmamanager Circulaire Samenleving bij FMF.

Een inspirerende winnaar

"Wat de één niet gebruikt, hoeft de ander niet te kopen. Een deelkast is ontzettend leuk om te doen en ik moedig iedereen aan om er ook één te starten," aldus Kringlogo winnaar Nynke. "Zo hoop ik met dat we met vele druppels een circulair stroompje veroorzaken".

Het Kringlogo, een onderscheiding die een jaar lang wordt gedragen, zal Deelkast Us Stekje helpen om anderen te inspireren en aan te moedigen om ook circulaire initiatieven te ontplooien. De Natuur en Milieufederaties hebben dit logo speciaal ontworpen om het winnende burgerinitiatief te eren en anderen aan te moedigen hetzelfde pad te bewandelen.

De rol van burgers in de overgang naar een circulaire samenleving

De omslag naar een circulaire economie vraagt om een actieve deelname van burgers. Het is een beweging die gedreven wordt door mensen die niet wachten op verandering, maar deze zelf tot stand brengen. Gelukkig telt Friesland al vele van deze circulaire burgers, waarvan sommigen hun eigen burgerinitiatieven hebben opgezet. Met behulp van bijvoorbeeld het Servicepunt Circulair kunnen consumenten en ondernemers ook de stap zetten binnen deze circulaire beweging.