NEDERLAND - Dit weekend staat qua weer in het teken van buien en zware windstoten. Dit verbetert in de komende week wel, doch sprake van een echte zomer is er nog niet, want de verwachtingen blijven ronduit wisselvallig.


Na een onstuimige zaterdag is het zondag in de ochtend nog even droog, maar tegen de middag begint de buienactiviteit vanuit het westen weer op te leven. Vooral in de middag trekken geregeld stevige buien over met lokaal kans op onweer en hagel. De wind is overwegend matig uit zuidwestelijke richtingen, waarbij de temperatuur uitkomt tussen 18 en 20 graden.

De nieuwe week begint maandag vriendelijk met een mix van wolken en zon. Alleen in het noordwesten is nog een enkele bui mogelijk. Met een matige zuidwestenwind wordt iets warmere lucht aangevoerd, met maxima van 19 graden in het westen tot 22 graden in het oosten van het land.

Dinsdag wordt de warmste dag van de week. Vanuit het zuiden komt warme lucht opzetten, waardoor het op veel plaatsen zomers gaat verlopen. In het westen is er meer bewolking aanwezig, waardoor de temperatuur daar tussen 21 en 24 graden uitkomt. Elders in het land wordt het 25 graden of meer. De lucht is erg vochtig, waardoor het wat benauwd kan gaan aanvoelen. In de avond stijgt de kans op enkele stevige regen- en onweersbuien.

De zomerse warmte wordt vanaf woensdag alweer verdreven, maar het blijft wel aangenaam qua temperatuur met ook op donderdag maxima tussen 21 en 24 graden. Stabiel zomerweer wordt het niet, want met een aanvoer over zee blijft de kans op buien iedere dag aanwezig. Toch zullen er ook genoeg droge momenten zijn met ruimte voor de zon.

Vrijdag en in het volgende weekend lijken voor nu wel wat droger en zonniger te verlopen, maar door een westenwind kan het ook weer wat frisser aanvoelen waarbij lokaal de twintig graden nauwelijks wordt gehaald. Pas in de nieuwe week daarna mogen we weer voorzichtig aan zomers weer gaan denken.