IJLST - Station IJlst is het eerste station in Nederland waar NS een proef doet met het planten van uitsluitend inheemse planten. Doel van de proef is om te onderzoeken of dit niet alleen leidt tot een prettige stationsomgeving, maar ook tot meer biodiversiteit en natuurwaarde. Als de proef slaagt komen er meer stations met divers en inheems groen.


Op station IJlst vind je verschillende groenvakken die beplant zijn met planten en struiken. Een groenvak dat oorspronkelijk beplant was met één soort sierheester, is omgevormd tot een talud met uitsluitend inheemse vaste planten. Er staan planten zoals rode klaver, knoopkruid en akkerklokje, maar ook gele kamille en heel veel andere soorten. Het vak is zo ingericht dat er gedurende het gehele bloeiseizoen bloeiende planten aanwezig zijn. We zien nu al dat insecten de bloemen weten te vinden. Ik ben er erg enthousiast over,” vertelt Daimy Jansen, ecoloog bij NS.

Het is een proef om te onderzoeken hoe inheemse planten bestand zijn tegen droge en warme zomers. De vraag die NS graag wil beantwoorden is of 100% inheemse planten altijd een mooi beeld blijven geven, maar ook of het vak veel water nodig heeft en of het stand houdt door de jaren heen. “Als blijkt dat dit groenvak deze zomer goed doorkomt dan willen we dit graag op andere locaties uitvoeren. Nu hebben de meeste nieuwe vakken ongeveer 40% inheemse beplanting, maar dit verschilt per vak.”

“Inheems is in veel gevallen beter voor de biodiversiteit omdat bijen en andere insecten deze planten kennen,” vertelt Daimy. “Ze zijn aangepast op deze planten. Maar dit neemt niet weg dat uitheemse planten geen voedselbron kunnen zijn, integendeel. Maar het is vaak geen waard- of drachtplant voor vlinders en bijen.”