SNEEK - In Sneek is dinsdagavond 29 oktober de landschapsbiografie van de Zuidwesthoek onthuld. Wethouders Stella van Gent van Súdwest-Fryslân en Roel de Jong van De Fryske Marren zetten de biografie online. Iedereen kan nu online grasduinen door de lange historie van het bijzondere landschap in het zuidwestelijk deel van Friesland.

Nergens in Nederland is zoveel landschappelijke variatie zó dicht bij elkaar als in de ‘Súdwesthoeke’. Een kust met kliffen, een kleigebied met middeleeuwse terpen en dijken, pittoreske Elfstedenstadjes, een weids veenlandschap en het charmant glooiende Gaasterland met zijn bijzondere afwisseling van bos, weide en water. Zuidwest-Fryslân werd dan ook niet voor niets in 2005 uitgeroepen tot Nationaal Landschap.

De nu gepresenteerde biografie geeft antwoord op de vraag hoe dit bijzondere landschap is ontstaan. Niet alleen het landschap is uniek, ook deze landschapsbiografie is enig in haar soort, want nergens in Nederland is een biografie die het landschap zo gedetailleerd en op deze schaal beschrijft. Bijzonder is dat alle historische elementen op kaart zijn gezet. Bekijk hier de Landschapsbiografie Súdwesthoeke.

Dit document is geen sluitstuk, maar pas het begin, aldus de makers. “Want over de Súdwesthoeke komen we nog elke dag meer te weten.” Daarom willen de makers de komende jaren de biografie blijven aanvullen – hopelijk met hulp van de gebruikers.

Klik hier voor meer informatie over Landschapsbiografie Zuidwest-Friesland.