BOLSWARD - Op maandag 29 januari onthulden Maud en Brechtsje, twee leerlingen van het Marne College, samen met wethouder Petra van den Akker het indrukwekkende kunstwerk ‘ Stille Strijd’ van kunstenaar Saskia Stolz op het Broereplein in Bolsward. Dit beeld reist door Nederland om aandacht te vragen voor depressie en suïcide onder jongeren en vraagt mensen om over dit onderwerp in gesprek te gaan. Het kunstwerk is tot en met 12 februari 2024 te zien in Bolsward.


Tijdens de onthulling zong zanger Raynaud Ritsma het nummer ‘Over de rand’. Dit nummer gaat over de zoektocht in het leven. Dat je jezelf ondanks tegenslagen toch ergens thuis kunt voelen. Wethouder Jeugdzaken Petra van den Akker: ‘We weten dat veel jongeren worstelen met hun gedachten en een eenzame en stille strijd voeren. Dit is niet altijd zichtbaar voor ouders, school of andere direct betrokkenen. Daarom vind ik het ook zo mooi dat het beeld groot en kleurrijk is. Het laat zien dat onze binnenwereld niet altijd overeenkomt met wat je aan de buitenkant ziet. Met dit beeld vragen wij aandacht voor het feit dat er nog te weinig wordt gesproken over mentale gezondheid.’

Aandacht voor mentale gezondheid van jongeren

In Fryslân heeft maar liefst één op de vijf jongeren depressieve gevoelens, slechts 8% praat erover en zelfdoding is bij deze doelgroep doodsoorzaak nummer één. Eén op de drie Friese jongeren voelt zich eenzaam, 24% van de jongeren heeft te maken met psychische klachten en 22% van de jongeren geeft aan suïcidale gedachten te hebben (gehad). Dit blijkt uit de Jeugdmonitor 2023 van GGD Fryslân. ‘Met het plaatsen van dit kunstwerk willen we het gesprek op gang brengen en taboes doorbreken.’ Vertelt wethouder Marianne Poelman, tevens lid van de stuurgroep STORM. ‘Want een gesprek kan écht het verschil maken. Het blijft vaak bij ‘hé, hoe gaat het?’. Maar doorvragen over hoe het echt met iemand gaat, blijft er vaak bij. Al helpen we maar één jongere om te praten over donkere gedachtes, dan is het de moeite waard!’, aldus Poelman.